Sunday, November 25, 2012

KEMBALI MENGUJI 'JORAN RIMBA TEKALA, SEMENYIH'..

Seperti biasa, apabila mood memancing kembali mencakar..tiap kali tiba musim cuti, aktiviti 'rekreasi minda' yang pertama difikirkan adalah memancing. Perkara kedua, di mana sasaran nak dituju. Ketiga, jika ada kenalan yang ingin turut serta, adalah lagi bagus..
     Setelah beberapa tahun tidak mengail sama, dan dimulakan dengan aktiviti melayan joran dua minggu berturut-turut di Kolam DZ pada minggu lepas, sahabat saya sdr Razwan, meminta saya merancang program memancing sekerap mungkin.. Sudah tentu hasrat itu sukar dipenuhi kerana ada ketika ahli keluarga juga mempunyai hajat untuk beriadah dan sebagainya.
     'Semangat' memancing yang begitu kuat pada sdr Razwan, mendorongnya membeli peralatan pancing baru untuk digunakannya. Bagi memenuhi permintaannya, saya mengajak beliau mencuba-duga kolam Joran Rimba Tekala yang terletak tidak jauh dari Empangan Semenyih.
Lalu, pada pagi tadi (24 November), kami berdua menuju ke destinasi tersebut. Bayaran yang dikenakan masih sama seperti dulu, RM5 untuk  sebatang joran, dan ikan dikenakan RM6 bagi setiap sekilogram tanpa mengira spesis.
      Umpan yang kami gunakan, roti Gardenia, dedak 901 dan dedak pandan. Suasana pagi yang mulanya hujan, kemudiannya pada lewat pagi kelihatan cerah, amat mengujakan kami, tambahan pula terdapat banyak riak ikan bermain di air, di samping pemancing lain sering pula menaikkan ikan patin dan pacu.
         Alhamdulillah, sdr Razwan berjaya mendapatkan seekor patin manakala saya mendaratkan seekor rohu lebih 2 kg. Menurut petugas di kaunter, sebelum ini terdengar ramai pemancing yang merungut kerana katanya spesis rohu amat payah untuk memagut umpan sejak kebelakangan ini.
Tapi, sudah menjadi rezeki saya.. Spesis yang dicari pemancing lain, dapat saya tangkap...
Alhamdulillah..2 comments:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.