Sunday, February 28, 2010

Kolam 'FISH VALLEY SEMENYIH' di Sri Haneco, Semenyih




Setelah mendapat tahu daripada seorang penjaga murid, saya dan Azhar berusaha mencari kolam yang diceritakan ini. Dianggarkan kira-kira hampir 40 km dari rumah, tapi disebabkan ada teman memancing, jarak tidak menjadi halangan.

Seperti biasa, semangat mencuba di 'port' baru begitu kuat, mendorong kami bertolak awal - bersama segala kelengkapan yang disediakan. Setibanya di Fish Valley Semenyih, suasana luasnya menambah rasa teruja.
Di kaunter pembayaran, saya difahamkan terdapat 3 jenis kolam pilihan untuk memancing. Kolam pertama- RM 6 sejam, minima 4 jam memancing. Ikan seberapa banyak yang dipancing boleh dibawa pulang.
Pilihan bagi kolam kedua - RM 5 bagi tempoh masa memancing dari 7.00 pagi hingga 7.00 malam. Setiap ikan yang dipancing, jika ingin dibawa balik, perlu ditimbang mengikut harga jenis ikan. Contoh- setiap 1 kg tilapia = RM 15, rohu = RM 10, baung = RM 17 dsb. Bagi saya, harga di sini lebih mahal dibandingkan dengan tempat lain. Bagaimanapun, pekerja di kaunter itu menjelaskan bahawa ikan di sini sememangnya dijamin jenis terbaik.

Pilihan bagi kolam ketiga - RM 30 bagi sehari ( 7.00 pagi - 7.00 malam), atau RM 15 ( 3.00 petang - 7.00 malam). Di sini, ikan tidak boleh dibawa pulang. Hanya untuk tangkapan 'catch and release' saja. Kami diberitahu bahawa di kolam ini terdapat ikan 'Mekong' atau patin bersaiz gergasi seberat lebih 40 kg. (Kawan yang pernah mencuba di sini menasihatkan saya menggunakan tali utama sekurang-kurangnya 30 paun, memandangkan dia pernah tewas dengan tali 50 paun ketika bertarung dengan spesis 'Mekong' itu..)

Sekadar berkongsi pengalaman dengan para pemancing- bolehlah saya katakan sememang banyak ikan yang menghuni di kolam-kolam di sini. Cuma 'kesilapan' kami adalah tidak cuba membawa umpan hidup seperti anak udang, atau cengkerik dan lundi. Seorang pekerja kolam ada memberitahu saya bahawa umpan hidup juga sesuai bagi menarik baung atau keli dan haruan yang juga banyak terdapat di sini.

Percubaan awal kami, hanya direzekikan dengan seekor rohu dan patin sekitar 2 kg lebih. Mungkin kami akan cuba lagi melayan joran di sini di lain kesempatan.

10 comments:

Ku Tak Sempurna said...

nampak bersih dan selesa ... mungkin sebab kawasannya luas...

.
.
nak pergi lagi ke sana??
nak ikuuuuuuuuuuuuuuttt :D

xiiinam said...

Pemancing ni, mesti penyabar juga orangnya...

amal said...

dinda
kts
dik y
manira
angie
(",)

memang
tempat
itu
bersih
tenang
dan
mdamaikn
..

nak
ikut
...
?

just
the
two
of
us
...
ok
!

:D

amal said...

cikgu
cklah

(",)

setiap
pemancing
mesti
orangnya
penyabar
...

:D

tapi
belum
tentu
setiap
penyabar
itu
boleh
jadi
pemancing
!

:D

syah shah said...

incik firdaus pemancing... penyabar hanya masa memancing... time lain, OUT... hahahahah :P :P

amal said...

dik syah shah..

oh..itu mcm ka..?

ermm..

takpa..takpa..
incik firdaus tu tgh berlatih sabar la tu..(ketika memancing)

n dik syah kena berlatih sabar hadapi karenahnya, k..

:D

(p/s - hari tu teman masuk blog dik syah, nak tinggalkan komen tp berjam2 takleh post..
last2 kuar cam tu jer..)

Ku Tak Sempurna said...

jadi ke nak pergi??

just the two of us :D

Amal @ PriaPrai @ Chulan Chin said...

aduhai
dinda
kts
dik y
angie
manira
..

:D

kanda
hanya
menanti
dinda
menetapkan
tarikh
dan
masa
saja
..

bila2
..

:D

奇濛子情趣用品 said...

情趣商品,情趣精品,情趣用品,威而柔,吊帶襪,情人趣味,情趣,情色,色情,自慰套,情色遊戲,

SM,情人趣味用品,愛情,情人趣味用品液,一夜情,潤滑液,情色自拍,性愛,飛機杯,同志,

色遊戲,按摩棒,色情網站,性交,性行為,愛愛,跳蛋,性感睡衣,充氣娃娃,角色扮演,

做愛,作愛,網愛,視訊,性愛,G點,正妹,走光,自拍,露點,熟女,

夜店,汽車旅館,情人趣味用品轉,情人趣味用品娃,情人趣味用品轉珠,外遇,趣味用品,sex,無碼,GAY,

情人趣味用品珠

be a positive thinker!!! said...

nice blog... :)
visit me @
http://yusri-outsider.blogspot.com
http://www.fk-unhas.co.cc

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.