Monday, February 6, 2012

KOLAM DANAU PINGGIRAN ~ANTARA YANG TERBAIK!

Sebaik mendapat info menerusi sisipan Joran, akhbar Berita Harian (3 Februari 2012), saya mencari lagi maklumat mengenai kolam ini di internet. Alhamdulillah, sedikit sebanyak membantu saya mengenal lokasi kolam yang menjadi sasaran saya pada kali ini.

Lantas pada pagi Ahad, semalam, saya bergerak menghala ke PICC, Putrajaya, selepas menikmati sarapan di Station Az, Kg. Melaka. Perjalanan mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk tiba ke lokasi, memandangkan pada hari minggu jalan tidak sibuk berbanding hari bekerja.

Setibanya di Kolam Danau Pinggiran sekitar jam 9.30 pagi, saya dapati ramai pemancing sedang melayan joran. Suasana di seberang kolam yang kerap menaikkan ikan, membakar semangat saya untuk memancing. Saya menuju ke kaunter, dan membayar RM20 untuk 4 jam (minima 2 jam masa memancing, dan tambahan RM5 bagi setiap jam selepas itu).

Seperti biasa, dedak pelbagai rasa dan roti Gardenia yang saya bawa untuk diumpankan kepada penghuni kolam. Saya menyapa rakan pemancing di pondok sebelah, bertanyakan tentang hasil tangkapan dan sebagainya. Sekurang-kurangnya, ada maklumat yang berguna untuk saya yang kali pertama mencuba di kolam ini.

Saya difahamkan, cacing adalah umpan yang paling berkesan untuk memikat pacu pada waktu pagi. Tidak heranlah, 'Abang Din' (yang baru dikenali) di sebelah saya menaikkan pacu berturut-turut, sepanjang hampir setengah jam. (Saya tidak ada cacing, namun menggunakan umpan yang sedia ada yang dibawa dari rumah. )

Melihat keadaan ramai pemancing yang menaikkan hasil tangkapan ~ pacu, rohu dan patin, sudah cukup memberi keyakinan kepada pemancing baru kolam ini, bahawa kolam ini sememang 'ada ikan!'. Mana tidaknya, Abg Din mengumpul 10kg pacu yang kemudiannya 'menolaknya semula' kepada tauke kolam. Kumpulan pemancing bertiga di seberang kolam, difahamkan mengumpul 34kg pacu!

Joran saya 'terbang' disambar entah ikan spesis apa.. Patinkah, atau tongsan..? Kerana difahamkan, patin seberat 18kg dan temoleh 6.5kg pernah dinaikkan pemancing di kolam yang juga dikenali dengan nama 'Kolam Panjang Putrajaya' ini.. Rakan-rakan pemancing sebelah mengatakan ikan yang meragut dan menarik joran saya itu, spesis besar. Entahlah..

Alhamdulillah, joran Daiwa Appollo Classic saya tidak 'terbang hilang' begitu saja, kerana saya telah awal memasang tali pada pancang besi. Saya tidak ada pancing besi yang berkunci seperti Abg Din (yang katanya berharga RM40-RM50 sebatang). Sememang ada yang mengatakan pemancing banyak 'guna modal'. Seperti juga Abg Din tu, yang sanggup membeli 'umpan istimewa' berharga RM100 untuk 3 botol perasa strawberry dan pandan. Saya~ 'tak sanggup!'

Saya menghabiskan masa selama 5 jam (tambah sejam) dan pulang dengan hanya 4 ekor pacu, (2 ekor daripadanya telah dihantar ke rumah mentua untuk dirasa.. ).. Bagi saya, alhamdulillah..untuk pengalaman pertama di kolam ini, saya berpuashati dan pasti akan mengulang-mancing di Kolam Panjang Putrajaya.. InsyaAllah!
2 comments:

Manuel Cruz said...

Had you tried Nicaragua Fishing? Be amaze with jumping Salmon and Giant Tarpons out of the river. See images..

aizal aris said...

Bro ade fon kolam ni tak?

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.