Thursday, February 23, 2012

MELAYAN JORAN LAGI..

Pada hujung minggu lepas, saya menerima sms daripada rakan lama, sdr Amiluddin, yang memaklumkan bahawa rancangan memancing, "jadi!". Lantas, setelah pulang dari bersarapan dengan isteri dan ibu, saya memperkemaskan peralatan untuk 'memenuhi undangan' rakan saya itu.
Sasaran kami~ kolam persendirian seorang bekas Adun, yang terletak di Batu 10, Cheras. Kolam untuk kami pancing kali inipun, sebenarnya pelan daripada pegawai kami, En. Musa, kerana beliau yang mengenali pemilik kolam berkenaan. Seorang lagi rakan, En. Ahmad Zaki, datang bersama dua orang anaknya iaitu Izhar dan Syazmir.
Bayaran yang dicaj kepada setiap satu joran hanya RM3, manakala setiap sekilogram ikan yang ingin dibawa pulang, dikenakan sebanyak RM3 juga.
Pemandangan sekitar kawasan kolam ini amat menarik dan cantik. Terdapat 5 ekor rusa di kandang berhampiran, selain pokok-pokok buah dan getah yang memagari sepanjang kolam.
Penghuni kolam sememang banyak, menurut 'Uncle' yang mendiami rumah bekas Adun itu. Dikatakan ada jelawat, patin, rohu, lampam, baung, belida dan tilapia. (Dari pemerhatian secara kasar, kami yakin ada 'penghuni gadang' dalam kolam itu, melihatkan pada 'kelibat' ekor dan riak air..)

Sdr Amiluddin, En. Musa dan anak-anak En. Ahmad Zaki, menggunakan umpan cengkerik, manakala saya menggunakan umpan dedak pelbagai rasa dan roti Gardenia.
Ternyata semua umpan yang digunakan, 'diterima' penghuni kolam. Alhamdulillah, walaupun 'gagal' menaikkan patin dan rohu, sekurang-kurangnya tilapia bunga dan belida jadi habuan kami. Sebelum kami pulang, barulah kami mendapat tahu daripada isteri Uncle; "Biasanya ikan besar selalu bermain lewat petang hingga ke waktu maghrib!"
Aduhai! Mungkin lain kali kami perlu datang selepas asar untuk melayan joran di sini lagi..
2 comments:

InderaPutera said...

Lain kali datang jgn lupa ajak teman....suasana kolam pun tampak menarik...dan agak menarik apabila dikatakan semua jenis umpan ikan makan...menarik...menarik.. ;)

amal said...

bro InderaPutera,
insyaAllah, jika teman nak ke sana lagi, teman kasi tau..
:D

memang, apa saja umpan, 'mengena'.

insyaAllah, suatu hari nti kita pi sama..
:D

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.