Sunday, May 25, 2008

Hari Terakhir di Kenyir - 20 Mei 2008

Pada hari terakhir, suasana di Tasek Kenyir tidak semeriah seperti pada hari Sabtu-Ahad. Ini kerana ramai pemancing sudah pulang ke tempat masing-masing untuk bekerja. Berlainan dengan kami, kami sengaja mengambil cuti kerana menyedari keadaan di hari bekerja lebih tenang, dan kami lebih bebas memancing kerana pemancing tidak ramai.
Selepas subuh, aku, Kamarul dan Abg Zal (Pakcik)menjatuhkan kail untuk menduga apa saja ikan. Suasana begitu hening.. Memandangkan ramai teman masih tidur, kami pun membiarkan joran masing-masing dipancang di sisi bot (tajuh). Kami juga kemudiannya ZZZzz...
Pada awal pagi, En. Raja, Joe dan Ijam keluar ke Sg. Terenggan untuk mencari habuan terbaik. Mereka telah dimaklumkan bahawa kita akan bergerak keluar pada jam 10 pagi.
Sesi memancing diteruskan oleh rakan-rakan yang bangkit kemudian. Abg Zal, dan aku juga bersiap awal - mandi dan mengemaskan barang masing-masing untuk pulang. Yang lain seperti biasa, memancing di sisi bot.

* Pakcik Yahya dan Nizam sedang melayan lampam di sisi bot.
Dialog paling sinis tetapi lucu bunyinya daripada Pakcik Yahya ;
"Hai..lepas pokcik, pokcik.. Lepas pokcik, pokcik...."
Sememang sinis, tapi kami tetap tidak mengambil hati dengan usikan Pakcik Yahya. bahkan kami sebetulnya berasa kagum - dalam tempoh 5 minit, Pakcik Yahya berjaya menaikkan 3-4 ekor lampam, berbanding kami, dalam setengah jam, nak dapat seekor pun susah.. Seperti kata Nizam - " Naik koreh tangan ni!"

Kepulangan En. Raja, Joe dan Ijam yang begitu ceria, menggambarkan mereka telah mendapat sesuatu yang diidamkan. Dari jauh, Joe telah menunjukkan ikan di tangannya. Tidak syak lagi, kelah. Alhamdulillah... Ada juga pengubat hati, sebelum kami pulang..
Kemudian, apa lagi..? Masa untuk bergambar dengan spesis Raja Sungai ni...


* Gambar terakhir ini, menunjukkan hero sebenar kedua-dua ekor kelah tersebut - Ijam. yang lain tu, hanya 'posing' jer... Hihi...

No comments:

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.