Thursday, May 22, 2008

Melayan Joran di Sg. Cacing - 18 Mei 2008

Pengalaman tidur di atas bot (besar) pada malam pertama, seolah bagaikan beradu di bilik suite hotel! Kedinginan malam membuatkan masing-masing mengerengkot bagai cacing kepanasan! (Mungkin sesuai dengan nama sungai ni!)
Aktiviti melayan joran pada hari kedua lebih meriah.

*Selain sebarau, En. Raja juga dapat menewaskan toman.
En.Raja (boss), rajin keluar 'casting' - sama ada berseorangan, ataupun ditemani Asrul dan Joe. Yang lain lebih suka memancing dari tepi bot. Spesis lampam paling banyak dilihat di kawasan persekitaran bot. Namun, rakan pemancing juga dapat menaikkan belida, merah mata, tengas dan baung (pada malamnya).

*Pakcik (Abg Zal) juga kerap menaikkan lampam

*Shahrul yang juga kali pertama ke Kenyir bersama penulis, berasa puas setelah turut 'mendapat lesen'. Ini mungkin hasil tunjuk ajar sifunya - Ucop (Yusof).

* Kerajinan Asrul 'memburu' ikan, ada kalanya berbaloi. Gambar ini sekadar untuk posing agaknya! Sebab? Untuk kali yang keberapa, setelah dapat menangkap ikan, dia terlepas ikan ke dalam sungai! (Atau dia ada niat 'catch & release' kot.. Hihi..)

*Khairul (cucu saudara abg Zal), meskipun merupakan peserta trip paling muda, namun agak matang dalam memancing.

* Kamarul menaikkan spesis 'merah mata' yang jarang mengena umpan.

Pada sebelah malamnya, setelah berpenat lelah bertarung (!) mencari ikan, ahli rombongan kami melepaskan segala lelah dengan berbual-bual serta bermain 'kandang'..

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.