Friday, May 23, 2008

Memancing di Sg. Terenggan - 19 Mei 2008

Malam tadi (18 Mei), suasana dalam bot bersebelahan kami agak kecoh. Ini kerana ada pemancing yang dipagut ular sawa air. Ular berkenaan berjaya dihapuskan. Alhamdulillah, pemancing tersebut tidak mengalami kecederaan serius. Tapi kesan daripada insiden itu, ada antara kami yang berasa cuak - mudah-mudahan kami tidak berdepan situasi yang sama!

*Asrul dan Ijam tidak pernah berputus asa untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, meskipun terpaksa menggunakan bot tanpa enjin! Hanya kudrat empat kerat yang digunakan mereka.
Pada hari ketiga trip kami, rakan-rakan masih enggan mengaku kalah. Awal pagi, ada yang sudah keluar menjejak buruan. En. Raja, memang tidak jemu keluar dengan botnya, bagi mencari hasil, khususnya sebarau. Begitu juga dengan Joe, Asrul, Ijam - mereka membawa bot (kecil) untuk men'casting' di sekitar Sg. Terenggan.

*Asrul menunjukkan seekor toman yang berjaya ditawannya, lebih besar daripada tangkapan sebelum ini yang terjatuh ke dalam sungai.
Bagi yang tidak keluar untuk ber'casting', masing-masing melayang pancingan dari sisi bot. Masa inilah, kami mengumpul seberapa banyak lampam untuk dibuat lauk, mahupun stok untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur nanti.

*Khairul, antara yang rajin menduga lampam berdekatan bot.

*Tong berisi lampam, yang akhirnya penuh, dapat dibuat lauk untuk makan tengah hari, serta disejukdinginkan untuk dibawa pulang.
Sementara itu, Pakcik Yahya, tiba-tiba memberitahu kami mengenai kebocoran generator - yang menyebabkan air tidak dapat disedut ke tangki. Dan berdepan risiko bergelap, pada waktu malam nanti.
Namun, Pakcik Yahya mengambil inisiatif untuk menampal kebocoran itu (seperti yang terakam dalam gambar di bawah).

Sewaktu rakan-rakan, pergi mandi-manda ke dalam, aku, abg Zal (Pakcik), Nizam dan Khairul, bersembang-sembang dengan Pakcik Yahya. Pakcik Yahya tidak lokek untuk berkongsi pengalamannya - dari hal ikan toman sebesar bot, hinggalah ke cerita-cerita beliau berdepan maut- dibelit ular, bertembung dengan harimau, dan menembak beruang.Tak puas rasanya cerita beliau, tambahan pula aku tidak dapat merakamkan segala ceritanya, sama ada melalui pita rakaman, mahupun catatan kalam... Mungkin lain kali kot...?
Pada lewat senja, kami pun beralih 'port', keluar sedikit dari Sg. Terenggan. Kedudukan bot pun tidaklah terlalu hampir dengan daratan seperti semalam.. Sekurang-kurangnya, kami selamat sedikit daripada gangguan yang tidak sedap itu!

*Gambar menunjukkan sdr Faizal (pemandu bot) sedang memperbetulkan kedudukan bot (besar)sebelum kami berpangkalan di situ pada malam terakhir...

No comments:

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.