Wednesday, May 21, 2008

Kembara ke Kenyir - 17 Mei 2008

Pada 17hb Mei lalu, kami berkumpul di depan Pasar Gombak. Kumpulan seramai 11 orang pemancing ini, bertolak dengan 2 buah kereta dan sebuah 4WD. Sdr Asrul memandu Prado bersama En. Raja (yang kami panggil 'boss'), Ijam dan Joe. Pakcik Zal membawa keluarganya- Nizam (anak buah) dan Khairul (cucu saudara). Manakala aku bersama Shahrul dan Yusof, mengikuti Kamarul (Mad).

Bertolak pada jam 12.30 tgh mlm, kami tiba di r&r Temerloh pada jam 2.00 pagi. Kemudian kami meneruskan perjalanan dan berhenti solat di Masjid Sultan Mahmud, Dungun, pada pukul 5.40 pagi. Setelah menunaikan fardhu subuh, kami bertolak pula ke Kuala Berang jam 6.20 pagi. Kami bersarapan di samping membeli barang-barang keperluan untuk kegunaan di Kenyir nanti.

Kami bertolak dari pekan Kuala Berang dan tiba di depan Empangan Kenyir, pada jam 9.05 pagi.

Aduhai.. penantian suatu penyiksaan! Bot yang sepatutnya membawa grup kami, telah bertolak lebih awal dan membawa grup yang lain. tak tahulah mana silapnya, atau 'miscommunication', bot lain diatur untuk mengambil kami. Mungkin juga ada hikmah-Nya yang kami tak tahu.
Sementara menunggu ketibaan bot, En. Raja memasang bot, dibantu anak-anak buah beliau (firma guaman Shearn & Delamore)

Alhamdulillah, akhirnya hampir jam 11.00 pagi, bot sampai.. Barulah masing-masing nampak ceria...
Perjalanan dikatakan akan mengambil masa panjang - 4 jam dalam bot, menuju ke destinasi utama, Sg. Terenggan.. Memandangkan tempoh masa yang agak lama, ada teman yang mengambil peluang merehatkan badan setelah mengharungi perjalanan panjang semalaman.. Tidur!

No comments:

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.