Thursday, May 22, 2008

Mengail di Tasek Kenyir - 17 Mei 2008


Sasaran kami memancing di sini, tentunya si Raja Sungai - Kelah. Tidak sah jika ke Kenyir, tidak memburu kelah.
Asrul dan beberapa orang teman, bercadang membahagi-bahagi tempat sepanjang empat hari tiga malam di sini. Setelah perbincangan dibuat, tiga tempat disasarkan iaitu ; Gua Bewah, Lasir dan Sg. Terenggan.

Destinasi pertama, Gua Bewah dan Gua Taat, tempatnya sungguh tenang dan mendamaikan. Panorama yang indah, menggamit pemancing melabuhkan joran masing-masing dalam suasana yang tak mampu nak digambarkan..
Kami memancing di sekitar kawasannya, di daratan, casting atas bot (kecil) dan berdekatan jeti (kecil).

Aduhai.. sayang sekali, tempat yang cantik dan menarik ini, tidak memberikan hasil yang diidamkan.. Akhirnya kami membuat keputusan untuk beralih awal menuju ke Sg. Terenggan, sebelum maghrib.
Dalam perjalanan ke Sg Terenggan, kami dimaklumkan bahawa bot (besar) tidak boleh masuk ke sana kerana terdapat banyak bot di dalam, dianggarkan sekitar 10 buah. Yalah, hujung minggu, biasanya memang banyak bot yang datang ke Sg Terenggan, yang memang terkenal sebagai tempat memancing kelah, di samping mempunyai kawasan mandi manda di sungainya yang jernih.
Kami menurut nasihat Pakcik Yahya (tekong bot)agar kita 'berpangkalan' saja dekat Sg. Cacing. Setelah bot berlabuh, masing-masing mencubaduga baung, berumpankan cacing yang dibawa khas dari Kuala Lumpur!

*Gambar menunjukkan Joe yang seronok mendapat 'lesen memancing', manakala si Yusof pula sedang leka menggulung rokok daunnya..

*Kamarul berjaya menaikkan seekor baung yang sederhana besarnya.
Sememang pada malam itu, kami hanya dapat melayan baung, lebih tepat lagi - anak-anak baung saja!. Sesekali yang naik adalah belida, yang kurang besar untuk lauk beramai!

No comments:

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.