Sunday, May 25, 2008

Selamat Tinggal Kenyir - 20 Mei 2008

Setelah 'berkampung' selama empat hari tiga malam, sudah tiba masanya untuk berangkat pulang...
Asrul, Ijam, Shahrul, Nizam, Kamarul dan Yusof, bekerjasama menyiang ikan untuk disimpan dan dibawa pulang.
Perjalanan bot yang tenang, memberi peluang untuk kami menikmati keindahan panorama Tasek Kenyir.

Tasek buatan manusia terbesar di Asia ini, turut dikunjungi pelawat dari luar negara. Sebab itu di sini, wujud beberapa resort untuk disewa oleh para pelawat luar.

Seperti awal kedatangan kami, perjalanan pulang juga mengambil masa selama hampir empat jam. Kami dikira bertuah kerana enjin yang bot yang kami naiki ini, masih baru dan laju.

Pemandu bot - sdr Faizal pula, meskipun tidak banyak cakap, tapi mesra senyuman. Beliau sememang berpengalaman memandu bot, jika dilihat pada keupayaannya mengendalikan bot sepanjang empat hari trip kami.

Agak sayu tatkala melihat Pakcik Yahya berlepas pergi setelah menurunkan kami di Empangan Kenyir.. Segala kenangan bersama beliau, kami hargai dan tersimpan di ingatan.

Trip kami mungkin dianggap kurang berjaya. Mungkin. Ini kerana ramai di antara kami yang tidak dapat menangkap kelah. Selain faktor 'air besar/tinggi', kemasukan hampir 20 buah bot pada hujung minggu, membantutkan hasrat kami untuk bebas dan puas memburu kelah.
Namun, pengalaman ini dikira baik kerana mampu menjalin ikatan persahabatan yang murni dan harmoni - khususnya di kalangan warga Shearn & Delamore.

*Bergambar kenangan di hadapan Empangan Kenyir, laluan masuk ke Tasek Kenyir.

* En. Raja (boss), bergambar bersama anak buah beliau, Joe, Ijam dan Asrul, dengan Prado yang akan membawa mereka pulang ke Kuala Lumpur.
Terlintas pula di fikiran penulis - bila lagi agaknya trip kita ke Kenyir? Mungkin selagi 'boss' belum menamatkan zaman bujangnya! Jumpa lagi di lain kesempatan!

No comments:

Terkenang trip ke Tasik Kenyir...

Ekspedisi ke Tasik Kenyir Slideshow: Chulan’s trip from Hulu Langat (near Ampang, Malaysia) to Tasek Kenyir (near Kuala Berang, Terengganu) was created by TripAdvisor. See another Kuala Berang slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.